Fem viktiga saker jag lärt mig om gelato
Fem viktiga saker jag lärt mig om gelato
Olika sockertyper fryser på olika sätt
Eller så kan man i alla fall nästan uttrycka det. Olika sockertyper, som råsocker, strösocker, honung, lönnsirap och glukossirap fryser i olika stora iskristaller och även vid olika temperatur. Viktigt när man till exempel vill göra en kolaswirl i en gelato och inte vill att den ska vara isig, då gäller det att blanda vanligt socker som fryser hårt med tex honung som fryser mjukare.
Inga ingrediensgenvägar
Man kan göra gelato på nästan inga naturliga ingredienser om man vill. Som på en glasskurs jag var där frukten alltid var fabrikspuré och stabiliseringsmedlen haglade tätt. Man kan också välja att försöka förstå och jobba med ingredienserna och inte mot dem. Den vägen kommer jag alltid välja. Jordgubbsglassen får smaka lite olika beroende på gubbarnas humör men det är väl ändå en del av charmen.
Tålamodets melodi
Låt glassmeten mogna! 10-12 timmar är lagom för allt utom sorbet som kan köras direkt i maskinen.
Är det gott?
Det finns så många borden och måsten, precis som inom alla andra områden. Släpp sargen och känn efter – är det du gör så gott så det inte går att tänka på något annat? Ja, då är det garanterat fler som kommer känna så.
Koll på maskineriet
Lär känna din glassmaskin. Alla är lite eller mycket olika och de flesta som är för hemmabruk är i regel lite svårflörtade. Beroende på vilken smet du häller i så kommer frystiden variera ganska mycket även om mängden är densamma. Håll koll och stanna den när det är så fryst att det enkelt går att få över glassen i en förfryst rostfri bunke utan att den alls är rinnig eller för hård.
En gelato värd att vänta på.